ΣΠΗΛΑΙΟ "ΠΕΛΕΚΗΤΑ" & Η ΣΠΗΛΙΑΡΑ



ΣΠΗΛΑΙΟ "ΠΕΛΕΚΗΤΑ
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο Σπήλαιο των Πελεκητών, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Κάτω Ζάκρο και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς με τα πόδια ή με κάποιο μικρό σκάφος. 

Έχει μήκος 310 μέτρα, στο τέρμα του υπάρχει μια μικρή λίμνη με νερό και σε ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του, βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί καθώς και ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή. Κοντά στο σπήλαιο υπάρχει αρχαίο λατομείο πωρόλιθου (πορώδης μαλακή πέτρα) και λόγω του πελεκητού αυτού βράχου πήρε και το όνομα του. Απ' αυτόν τον πωρόλιθο έχουν κτισθεί οι τοίχοι της αυλής του Μινωικού ανακτόρου.


     Η ΣΠΗΛΙΑΡΑ

Η "Σπηλιάρα" ένα άλλο σπήλαιο στην βορεινή πλευρά του κάμπου της Κάτω Ζάκρου, ήταν το ιερό σπήλαιο των Μινωιτών. 

Με το αυτοκίνητό σας ή και πεζή για τους τολμηρούς, μπορείτε να ανεβείτε στη Ζάκρο από τον παλιό δρόμο που ένωνε τα δυο χωριά πριν από το 1985 που κατασκευάστηκε ο νέος. Πρόκειται για χωματόδρομο σε καλή κατάσταση, ο οποίος σε σημεία του κινείται στο χείλος του φαραγγιού, προσφέροντας μεγαλειώδη θέα. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις πηγές της Ζάκρου, αφήνοντας για λίγο την άγρια ομορφιά της Κάτω Ζάκρου και παίρνοντας μια ανάσα δροσιάς ανάμεσα στα πλατάνια που σκιάζουν τις πηγές.